Aile Terapisi Ankara
Aile içi ilişkiler, gündelik yaşamımızı düşündüğümüzden de fazla etkiler. Çocukların okul dönemindeki başarısı, kariyerdeki yükseliş, huzur ve mutluluk hissi büyük oranda aile içi iletişime ve bu iletişimde öğrendiğimiz davranışlara bağlıdır. Aile bağlarında sorunların olması, aile bireylerinin içsel ya da çevresel nedenlerle zor dönemlerden geçiyor oluşu kişilerin ruh hâli üzerinde oldukça etkilidir. Bu sorunları atlatmak ise her zaman kolay olmayabilir. Aile terapisi, psikolojik kabullerden yola çıkarak, aile içi iletişimi bir bütün olarak ele alır. Aile içi birlik ve bütünlüğün korunması amacıyla aile içi sorunlara farklı bakış açıları getirmeyi amaçlar. Bu yazıda, birçok kişi için yeni bir kavram olan “aile terapisi”ni açıklayacağız. Aile terapisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’ın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Aile Terapisi Nedir?
Aile terapisi Ankara, günümüzde giderek önem kazanmaktadır. Aile içi iletişim ve çocukluk travmaları hakkında bilincin yükselmesi ile birlikte daha fazla aile, psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadır. Aile terapisi; aile içi ilişkileri etkileyen, zorlu süreçlerde ailelere psikolojik destek sağlamayı amaçlayan bir hizmettir. Aile terapisi; boşanma, evlilik problemleri, madde bağımlılığı, istismar, ebeveynlik becerileri ve evlat edinme gibi birçok konuda ailelere yardımcı olur. Aileler hem önemli bir karar almadan önce hem de hayatlarını etkileyen önemli gelişmelerden sonra aile terapistlerine başvurarak psikolojik destek alabilirler. Bu süreçte terapistin rolü; aileyi oluşturan her bir bireyi anlamak, davranışları ve aile içi ilişkileri analiz ederek sorunları masaya yatırmaktır.
Hangi Durumlarda Aile Terapisine Başvurulabilir?
Aslında bu konuda net bir sınırlamadan bahsedemeyiz. Aile terapisi, bireysel terapiden farklı olarak, bireyde davranış değişikliği ve farkındalık yaratmak yerine aile ilişkilerini bütünsel olarak ele alır. Bu nedenle aile bireylerinin yaşadığı her türlü çatışma aile terapisi kapsamında ele alınabilir. Özellikle ergenlik dönemindeki çocukların davranışları, boşanma süreçleri, okul başarısı, sınav hazırlık süreci ve eşler arasındaki sorunlar konusunda aile terapisine başvurulabilir. Aile terapisinin ele aldığı konuları genel olarak sıralayacak olursak;
- Eşler arasındaki anlaşmazlıklar
- Boşanma
- Aile bireyleri arasındaki çatışmalar
- Çocuk ve ergen ruh sağlığı
- Yeme bozuklukları
- Alkol, madde bağımlılığı
- Duygusal istismar ve şiddet
- Ebeveynlik konusunda yönlendirme ve destek
- Evlat edinme süreçleri
- Aile yaşamını etkileyen taşınma, iş değişikliği, yas tutma gibi süreçlerin kolaylaştırılması
Aile Terapisinde Terapi Süreci?
Sistem yaklaşımına göre aile terapisi tüm aile, ailenin birkaç üyesi veya tek bir aile üyesi ile de yürütülebilmektedir. Terapist, aile bireylerinin her biriyle hem ayrı ayrı hem de birlikte görüşmek isteyebilir. Böylece aile bireylerini yakından tanıma ve ailenin bir aradayken kurduğu iletişime şahit olma şansını yakalar. Aile terapisinde tüm bireylerin de yaşanan sorunlara dair farkındalık sahibi olması çok önemlidir. Eğer her bir aile bireyi, aile içi iletişimi etkileyen anlaşmazlığın farkındaysa, aile terapisi sayesinde yeniden huzurlu ve mutlu bir ev ortamına kavuşmak mümkündür.
Aile Terapisi Ne Kadar Sürer?
Her ailenin paylaşımı, sorunları ele alışı farklıdır. Bu da görüşmenin süresini etkiler. Eğer ailedeki bireylerle ayrıca görüşülecekse, aile terapisi seansları uzayabilir. Ortalama bir aile terapisi yaklaşık 50 dakika sürer. Ancak gerekli durumlarda bu süre 1 ya da 1,5 saate kadar uzayabilmektedir. Aile terapisinde seans süresine ve seans sıklıklarına aile ve terapistin ilk görüşmesinden sonra karar verilir.
Aile Terapisi Nerede Yapılır?
Birçok danışan, “Aile terapisi hastanelerde yapılır mı?”, “Aile terapisi nerede yapılır?” gibi soruları sık sık sormaktadır. Eğer aile terapisi almak istiyorsanız terapistlerin özel muayenehanelerine, psikiyatri kurumlarına ve psikolojik danışma hizmeti veren sağlık kuruluşların danışabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için Uz. Kl. Psk. Melike Serttaş’ın Ankara’daki kliniği ile görüşebilirsiniz.
Ankara Aile Terapisi Ücretleri
Aile terapisi Ankara hizmeti alan her ailenin farklı ihtiyaçları olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu da seans süresi ve sayılarının değişkenlik göstermesine neden olur. Bazı aileler için 6 – 8 seanslık bir görüşme yeterli olurken; bazı ailelerle yapılan görüşmelerin süresi uzayabilir. Bu da aile terapisi fiyatlarını doğrudan etkiler. Aile terapisinde fiyatlar, genellikle seans sayısı ve süresine göre belirlenir. Ankara aile terapisi fiyatları hakkında bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.