Ankara Yeme Bozuklukları

Ankara Yeme Bozuklukları

Yeme bozukluğu tedavisi Ankara, çeşitli psikolojik sorunlar sebebiyle ortaya çıkabilen yeme bozukluklarını ve bu yeme bozukluklarına bağlı deneyimlenen olumsuz durumları ortadan kaldırmak için yapılan uygulamalardır. Sağlıklı beslenmenin bireyin bedensel ve zihinsel sağlığı üzerinde son derece olumlu etkileri vardır. Bununla birlikte beslenme düzeninde veya sıklığında meydana gelen sorunlar bireyi hem bedensel hem de zihinsel rahatsızlıklara karşı savunmasız bırakabilmektedir. Bu yüzden yeme bozukluğu olduğundan şüphelenen bireylerin, vakit kaybetmeden uzman bir psikolog ile görüşmeleri önerilmektedir.

Böylece yeme bozukluğuna yol açan psikolojik etmenler belirlenebilmekte ve bu etmenleri ortadan kaldırmaya yönelik özel uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Yeme bozuklukları nelerdir?’’, ‘’Yeme bozuklukları kimlerde görülür?’’, ‘’Yeme bozuklukları nasıl tedavi edilir?’’ ve ‘’’Yeme bozuklukları tekrarlar mı?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara yeme bozuklukları tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Klinik Psikolog Melike Serttaş ile iletişime geçebilirsiniz.

Yeme Bozukluğu Nedir?

Yeme bozukluğu, genellikle psikolojik ve duygusal sorunlar sebebiyle ortaya çıkan ve bireyin yeme alışkanlıklarında radikal değişimlere yol açan bir durumdur. Yeme bozuklukları; bireyin ideal kabul edilenden çok daha fazla veya çok daha az besin tüketmesiyle karakterize olabilir. Bireyler ideal kabul edilmeyen vakitlerde, ihtiyaç duyduklarından çok daha fazla besin tüketebilir ve buna bağlı olarak kendilerini kötü hissedebilirler. Yeme bozuklukları, bireyi yalnızca psikolojik olarak değil bedensel olarak da etkiler. Yeme bozukluğu sorunu yaşayan bireylerde ani kilo alımları veya ani kilo kayıpları gözlemlenebilir. Bu da bireyin bedensel sağlığını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilir.

Yeme Bozukluğu Neden Olur?

Yeme bozukluğu nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

  • Depresyon ve majör depresyon.
  • Kilo almaktan korkmak.
  • Özgüven düşüklüğü.
  • Çocukluk travmaları.
  • Önceden aşırı kilolu veya aşırı zayıf olmak.
  • Siber zorbalık.
  • Gerçekçi olmayan toplumsuz güzellik kriterleri.
  • Ebeveynlerin bireyin hayatına müdahale etmesi, aşırı korumacı veya yargılayıcı olmaları.
  • Mükemmeliyetçilik.

Bu gibi etmenler yeme bozukluklarının ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Yeme Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?

Yeme bozukluğu çeşitleri arasında şunlar yer alır:

  • Bulmia nevroza olarak da bilinen ve bireyin kilo vermeyi istemesine rağmen fazla besin tüketmesiyle karakterize olan yeme bozukluğu.
  • Anoreksi veya anoreksiya nevroza olarak bilinen; bireyin ideal kilo aralığının altında olmasına rağmen kilo almaya yönelik korkuya sahip olmasına yol açan yeme bozukluğu.
  • Tıkanırcasına yeme bozukluğu veya ‘’Binge Eating’’ olarak bilinen ve bireyin kontrolsüz bir şekilde ihtiyaç duyduğundan daha fazla besin tüketmesiyle karakterize olan yeme bozukluğu. Bu bireyler yemek yeme atakları sırasında kontrollerini kaybedebilir ve fiziksel rahatsızlık duyana kadar yemeye devam edebilirler.
  • Pika ismiyle bilinen ve bireyin besin değeri olmayan maddeleri yemesiyle karakterize olan yeme bozukluğu. Bu yeme bozukluğuna sahip olan bireyler sabun, toz ve kül yeme ihtiyacı duyabilirler. Özellikle de hamile kadınlarda daha sık görülmektedir.
  • Gece yeme sendromu; bireylerin geceleri, gündüz saatlerinde aldıkları kaloriden neredeyse iki kat daha fazla kalori almalarıyla karakterize olan bir yeme bozukluğudur.

Yeme bozukluğu türleri bu şekilde özetlenebilir.

Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Yeme bozukluğu belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Kısa bir zaman aralığında aşırı miktarda kilo vermek veya kilo almak.
  • Cilt problemleri.
  • Vitamin eksikliğine bağlı problemler.
  • Kilo alma veya kilo vermeyle ilgili sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olmak. Sürekli bu konular hakkında konuşmak.
  • Sürekli kilo ölçümü yapmak.
  • Yemek yedikten sonra kendini kötü veya rahatsız hissetmek.

Yeme bozukluğu olan bireylerde bu gibi şikâyetler gözlemlenebilir.

Yeme Bozukluğu Nasıl Geçer?

Yeme bozuklukları, uzman psikologlar tarafından gerçekleştirilen özel terapi ve danışmanlık uygulamaları ile ortadan kaldırılabilir. Bu sürece psikiyatristler ve diyetisyenler gibi farklı alanlarda eğitim almış uzmanlar da katılır.

Yeme Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Yeme bozukluğu tedavisi, yeme bozukluğuna yol açan etmenlerin türüne ve ilerleme durumlarına göre farklı sürelerde gerçekleşebilir.

Yeme Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?

Yeme bozukluğu tedavisi, uzman psikologlar ve farklı uzmanların katılımıyla gerçekleşir. Tedavinin detayları büyük oranda bireyin sahip olduğu yeme bozukluğuna, bireyin ihtiyaçlarına ve taleplerine göre belirlenir. Tedavi sürecinde bilişsel davranışçı terapi, şema terapi ve benzer terapi uygulamalarına başvurulabilir. Böylece zararlı yeme alışkanlıklarının altında yatan etmenlerin ortadan kaldırılması ve bireyin çok daha sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olması sağlanabilir.

Ankara Yeme Bozukluğu Tedavisi Fiyatları 2024

Ankara yeme bozukluğu tedavisi ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Klinik Psikolog Melike Serttaş ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi