Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Tedavisi Ankara

Sınav kaygısı, birçok öğrencinin yaşadığı kaygılardan biridir. Sınav esnasında performansın düşmesine neden olan sınav kaygısı, sınavlara hazırlık sürecinde de gençleri olumsuz etkilemektedir. Sınav kaygısı aşırı boyutlara ulaştığında depresyon, iştah kaybı ve anksiyete sorunlarına yol açabilir. Ebeveynlerin bu süreçte bilinçli olması da çok önemlidir. Çünkü birçok çocuk, ebeveynlerin baskısı nedeniyle sınavı gözünde daha çok büyüterek, strese girmektedir. Eğer sınav kaygısını nasıl yöneteceğiniz ve çocuğunuza nasıl yardımcı olacağınız konusunda daha detaylı bilgi almak isterseniz profesyonellerden de destek alabilirsiniz. Ankara’da sınav kaygısı hakkında görüşmek için Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş ile iletişime geçebilirsiniz.

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav kaygısı Ankara; sınavda beklenen sonucu elde edememekten korkmaktır. Bir bakıma başarısızlık korkusu ile eşdeğerdir diyebiliriz. Sınavların geleceğin anahtarı olarak görülmesinden dolayı birçok genç sınav kaygısı yaşamaktadır. Özellikle lise ve üniversite sınavı gibi önemli sınavlara hazırlıkta sınav kaygısı üst seviyededir. Sınavlara yönelik bir miktar kaygı hissetmek, çalışma motivasyonunun sağlanmasına yardımcı olabilir. Ancak sınav kaygısının aşırı olması, sınav performansı üzerinde doğrudan etkilidir. Normal şartlar altında tüm sorulara cevap verebilecek bir genç bile sınav kaygısı nedeniyle başarısız olabilmektedir. Çocuk ve gençlerin mental sağlığı açısından da riskli olan sınav kaygısı, çocuğun bedensel sağlığını etkileyecek, panik atak krizlerine neden olabilecek boyutlara gelebilmektedir.

Sınav Kaygısı Neden Olur?

Eğer sınavlar, hayattaki başarı ile eşdeğer tutulursa ve gözde aşırı büyütülürse sınav kaygısı da artacaktır. Sınavda başarısız olma fikri çocukta özgüvensizliğe neden olacak, her konuda başarısız olduğunu düşünecektir. Ya da sınavı kazanamadığında bir daha asla iş bulamayacağı vb. dayanağı olmayan, kaygılı düşüncelere neden olacaktır. Sınavın içeriği yerine sınavın kendisine odaklanmak, sınav kaygısını artırır ve sınavı kazanmak için yeterli çalışmanın yapılmasına engel olur.

Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?

Sınav kaygısının her gençte farklı etkileri vardır. İçine kapanık çocuklarda sınav kaygısı olup olmadığı anlaşılmayabilir bile. Çocuk stresi kendi kendine aşmaya çalışabilir. Bazı çocuklarda ise öfke ve hırçınlık hâli hakimdir. Genel olarak sınav kaygısının etkileri;

  • Huzursuzluk ve mutsuzluk
  • Çalışmaya isteksizlik
  • Başarısızlık korkusu
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kalp çarpıntıları
  • Terleme
  • Uykusuzluk ve iştahsızlık
  • Dikkat ve konsantrasyon sorunlarıdır.

Eğer kaygı seviyesi çok artarsa birtakım bedensel sorunların da ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bazı çocuklarda sınav kaygısı depresyon ve anksiyete ile kendini gösterir. Eğer sınav yaklaştıkça bu şikâyetler artıyorsa ve çocuğun genel tutum – davranışları değişiyorsa bir uzmandan yardım almak faydalı olabilir.

Sınav Kaygısıyla Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Herkesin stresle başa çıkma yöntemi başkadır. Bu nedenle çocuğunuz da kendine uygun bir düşünce sistemi inşa ederek sınav kaygısı ile başa çıkabilir. Aynı zamanda çalışma alışkanlıklarının yeniden düzenlenmesi, nefes egzersizleri, dikkat toplama için özel egzersizler de sınav kaygısı ile başa çıkmada oldukça etkilidir.

Sınav Öncesi Yapılması Gerekenler:

  • Sınav kaygısını azaltmak için sınava dair olumlu ve yapıcı bir düşünce sistemi oluşturulmalı. Gerekli durumlarda “Dünyanın sonu değil.”, “Bu benim her şeyde başarısız olacağım anlamına gelmez.”, “Elimden geldiği kadar çalıştım, umarım başarılı olmama yeter.” gibi telkin cümleleri kullanılabilir.
  • Bilgiden emin olmak, sınav stresini azaltır. Bu nedenle düzenli bir çalışma programı ile doğru bilgilere çalışmak sınav kaygısının azalmasına yardımcı olabilir.
  • Zamanı iyi kullanmak, gerekirse önemli konulara ağırlık vermek çocuğunuzun yeterince çalıştığını hissetmesine neden olabilir. Sınavda çıkacak konular teker teker incelenip buna göre bir çalışma planı hazırlanabilir.
  • Sınav kaygısını azaltmak için çalışmaları zamana yaymak da önemlidir. Son dakikaya bırakılan çalışmalar, sınav kaygısının artmasına neden olabilir.
  • Uyku düzenine ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek de sınav kaygısına etki eder. Uykusuzluk ve iştahsızlık, stresin daha yoğun hissedilmesine neden olabilir. Sağlıklı beslenmek ve dinç kalmak, stresin etkilerini azaltacaktır.

Sınav Kaygısının Tedavisi

Sınav kaygısının tedavisi için kişi kendi kendine yapacağı bazı nefes egzersizleri ve telkinlerle çözüm bulabilir. Ancak sınav kaygısı yoğun depresyona, uyku sorunlarına ve anksiyeteye neden oluyorsa uzman bir psikologdan yardım almak gerekebilir. Sınav kaygısı ve tedavisi konusunda bilgi almak isterseniz Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’ın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi