Sosyal Kaygı Bozukluğu

Sosyal Kaygı Bozukluğu Tedavisi Ankara

Sosyal kaygı bozukluğu tedavisi Ankara, temelinde, başkaları tarafından yargılanma ve dışlanma korkusunu ortadan kaldırmak, bireyin yaşamını kolaylaştırmak için tedavidir. “Sosyal fobi” olarak da bilinir. Sosyal fobisi olan kişiler, topluluk içerisinde konuşmak, yemek yemek ve imza atmak gibi konularda sorun yaşayabilirler. Topluluk içerisinde hissedilen aşırı kaygı ve baskı hissi, bazı fiziksel belirtilerle de ortaya çıkabilir. Çalışmayı, okul hayatını ve arkadaşlık ilişkilerini olumsuz etkileyen bir durum olduğu için mutlaka, bir uzman desteği ile tedavi edilmesi gerekir. Bazı kişiler, sosyal fobinin etkilerini daha hafif yaşarlar. Ancak bazı kişilerde, sosyal fobi nedeniyle insan içine çıkamama ve tamamen kaçınma davranışı görülür. Özellikle bu gibi durumlarda, sosyal fobi, kişinin hayallerini ve isteklerini engelleyen, hapsedici bir özellik kazanabilir. Sosyal kaygı bozukluğu ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi almak için Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’ın Ankara’daki kliniğini arayabilirsiniz.

Sosyal Kaygı Bozukluğu (Sosyal Fobi) Nedir?

Sosyal kaygı bozukluğu Ankara, yani sosyal fobi, kişinin kalabalık ortamlara girmesini engelleyen, kalabalık içerisinde kendini ifade etmesini zorlaştıran bir durumdur. Sosyal kaygı bozukluğu yaşayan kişiler, bir topluluk içine girdikleri anda, topluluğun kendisi hakkında kötü düşündüğünü, mükemmel olmadığını, dışlandığını ve sevilmeyeceğini düşünerek kaygı hisseder. Kaygıya odaklandıkları için sağlıklı iletişim kuramaz; sağlıklı iletişim kuramadıkları için kendilerine kızarlar. Kısır döngü yaratan bu durum tedavi edilmediği takdirde, kişinin istediği işte çalışmasını, sosyal anlamda aktif olmasını ve aile ilişkilerini etkileyebilir. Genellikle yaygın görülen sosyal fobi ve yaygın olmayan sosyal fobi olarak iki kategoride incelenir.

Yaygın görülen sosyal fobi; toplumsal ilişkilerin birçoğunu kapsar. Kişi bulunduğu birçok ortamda kendini kaygılı hisseder.

Yaygın olmayan sosyal fobi ise belirli durumlarda ortaya çıkan kaygıdır. Örneğin; toplum içerisinde telefonla konuşmak, yemek yemekten çekinmek, imza atamamak, herkes bakarken bir şeyi okuyamamak vb.

Sosyal Fobi Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Sosyal fobi, genellikle ergenlik çağlarında ortaya çıkar. Ancak travmalar da sosyal fobiye neden olabilir. Kontrolcü ve otoriter ebeveynlerin davranışları, onay görmeyen ve teşvik edilmeyen çocuklarda sosyal fobi görülebilir.

Sosyal Fobi Neden Olur?

Sosyal fobiyi çekingenlikten ayırt etmenin en önemli ölçütü kaçınma davranışıdır. Normal şartlar altında herkes bazı işlere başlamadan önce ya da topluluk önünde konuşacağı zaman bir miktar heyecanlanır. Ancak bu duyguyu kısa sürede atlatarak sorumluluklarına odaklanabilir. Sosyal fobisi olan kişi ise kaygı nedeniyle sorumluluklarını yerine getirmez ya da erteler. Üstelik kendisi de bu görevi yerine getirmek, kalabalık içerisinde kendini rahat hissetmek istemesine karşın, anksiyete nedeniyle bunu başaramaz. Genellikle işsizlik, maddi durumun düşük olması, toplumun dışlanan gruplarına dahil olma vb. durumlarda daha sık görülen bir durumdur. Nadir de olsa genetik aktarımlı olabilmektedir. Özellikle beyindeki serotonin hormonunun az salgılanması, sosyal fobi riskini artırmaktadır.

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobi hem fiziksel hem de psikolojik belirtiler verebilir.

Sosyal fobinin fiziksel belirtileri;

  • Yüz kızarması
  • Terleme
  • Ağız kuruması
  • Çarpıntı ve nefes alamamak
  • Bağırsak ve sindirim ile ilgili sorunlar
  • Kasılma

Sosyal fobinin psikolojik belirtileri ise;

  • Kişinin, kalabalık ortamlarda, herkesin kendine baktığını hissetmesi
  • Kalabalık içerisinde söz almaktan, yorum yapmaktan çekinmek
  • Beğenilmeme korkusu, kalabalık içindeyken yetersiz olduğunu hissetmek
  • Mükemmellik arzusu, sürekli olarak toplumun ilgi ve onayını kazanma isteği
  • Kalabalıktan kaçma isteği, kalabalık içerisinde panik atak belirtilerinin ortaya çıkması
  • Göz temasından kaçınma, özgüvensizlik

Sosyal Fobinin Tedavisi Nedir?

Sosyal fobi tedavi edilebilen bir bozukluktur. Özellikle bilişsel – davranışçı terapi yaklaşımı oldukça etkilidir. Yani eğer kişi düşünce sistemini değiştirebilirse; topluluk içinde hissettiği baskı ve kaygı da ortadan kalkacaktır. “Bilişsel – Davranışçı Terapi” yazımızı okuyarak bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Kişi kendini telkin ederek ve olumlu düşüncelere odaklanarak bunu kendi başına da başarabilir. Ancak genellikle hastaların büyük çoğunluğu bir profesyonelin desteğine ihtiyaç duyar. Çünkü kaygıyı kontrol etmek, özellikle de fiziksel belirtileri yönetmek, kaygılı kişi için oldukça zordur. Uzman bir psikologun yardımı, etkili psikoterapi seansları ve -gerekirse- ilaç desteği ile sosyal fobi tedavi edilebilir.

Sosyal fobi psikoterapi süreçleri, seans sayısı ve sosyal fobi terapisinin fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizi arayabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi