Yetişkin Bilişsel Davranışçı Terapi Ankara
Bilişsel davranışçı terapi Ankara, günümüzde psikoterapide en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Bilimsel bulgulara dayanarak geliştirilen, modern bir psikoterapi metodu olan bilişsel – davranışçı terapi; kişinin duygu, düşünce ve davranış örüntülerini değiştirmeyi amaçlar. Herkes, zaman zaman tepkilerini kontrol edemediğini, istemediği tutumlar içerisinde olduğunu ve bunun sosyal ilişkilerine yansıdığını hissettiği dönemler olur.
Bu durumda, terapiste başvuran bireyler, bilişsel – davranışçı terapi sayesinde olumsuz düşünce örüntülerinden kurtularak, yeni tutum ve davranışlar sergilemeyi öğrenebilirler. Yazımızda, bilişsel – davranışçı terapi hakkında merak edilenlere yanıt vermeye çalışacağız. Ankara’da, yetişkin bilişsel – davranışçı terapi ve fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak için ise Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’ın kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Bilişsel – Davranışçı Terapi Nedir?
Bilişsel – davranışçı terapi, kökleri psikolojideki “kognitif” metoda dayanan, ruhsal ve davranışsal sorunların çözümünde etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntemdir. Bilişsel – davranışçı terapi sürecinde özellikle danışanın güncel problemleri üzerinde durulur. Bu problemlere yaklaşımı üzerinden danışanın düşünce sistemi analiz edilir. Amaç; düşünce sistemindeki olumsuz özellikleri, olumlu düşünce yapısı ile değiştirerek, hastanın tutum ve davranışlarını yeniden yapılandırmaktır. Çünkü bilişsel – davranışçı terapi; düşüncelerin davranış üzerinde etkili olduğunu savunur. Bilişsel – davranışçı terapi, öğrenme kuramlarına dayanmaktadır. Bu nedenle, terapi boyunca edinilen kazanımlar, yaşam boyu devam edecek, öğrenilmiş davranışlara dönüşür.
Yetişkinlerde Bilişsel – Davranışçı Terapi Nasıl Yapılır?
Yetişkinlerde bilişsel – davranışçı terapi, özellikle stresle başa çıkma, anksiyete, duygudurum bozuklukları, yeme bozuklukları, obsesyon gibi pek çok psikolojik sorunun tedavi edilmesinde kullanılabilir. Terapi sırasında güncel sorunlar ele alınır. Danışan, terapistin sorularına yanıt verirken “Neden böyle davranıyorum?”, “Bu duruma nasıl farklı tepki verebilirdim?” gibi soruları kendine sormayı ve ne zaman sorması gerektiğini öğrenir. Bilişsel – davranışçı terapi sürecinde asıl hedeflenen; çarpık düşüncelerin yeniden yapılandırılmasıdır. Kişi başka düşüncelere yöneldiğinde, olaylara verdiği tepkiler de kendiliğinden değişecek ve danışanın dünyasında yeni kapılar açılacaktır.
Bilişsel – Davranışçı Terapi Teknikleri
Elbette kişinin terapi sürecinden verim alması için fark ettiklerini gerçek yaşamda deneyimlemesi gerekir. Bu nedenle terapide ele alınan konular günlük yaşamda pratik edilmelidir. İşte, evde ya da okulda… Danışanın başına gelen olayları terapi çerçevesinde değerlendirebilmesi için bazı ödevler verilebilir. Bilişsel – davranışçı terapi ev ödevleri, kişinin günlük yaşamındaki davranışlarına odaklanmasını sağlayan ve edindiği yeni bakış açılarını deneyimlemesine yardımcı olan uygulamalardır. Danışanın ev ödevlerini yerine getirmesi, terapi sürecinde konuşulanlar üzerine düşünmesi ve bunları bir sonraki seansta terapisti ile paylaşması, çok daha verimli sonuç elde edilmesine yardımcı olacaktır.
Bilişsel – Davranışçı Terapi Kaç Seansta Yapılır?
Bilişsel – davranışçı terapi, genellikle kısa süreli bir terapidir. Ancak terapi sürecinde asıl belirleyici olan; danışanın seanslara gelip – gidebilme sıklığı ve terapistin değerlendirmesidir. Genellikle, eğer kriz durumu söz konusu değilse, 1 hafta ara ile seansların yapılması yeterli olur. Zaman geçtikçe, eğer danışan da kendini iyi hissediyorsa, 15 günde 1 görüşme yapmak yeterli olacaktır. Terapistler, 2 – 3 seans sonra, terapinin ne kadar süreceği ile ilgili ortalama bir fikre sahip olurlar. Ancak bu süre herkes için değişkendir. Dolayısıyla seans sayısını öğrenmek için mutlaka terapistinizle bu konuyu konuşmanız gerekmektedir.
Yetişkinlerde Bilişsel – Davranışçı Terapi Sürecinde İlaç Kullanımı
Gerekli durumlarda, psikoterapi süreçleri ilaç tedavisi ile desteklenebilir. Bilişsel – davranışçı terapide de hastanın yaşadığı sıkıntıları hafifletmesi amacıyla ilaç desteği gerekebilir. Eğer terapist, böyle bir ihtiyaç olduğunu düşünürse, danışanı psikiyatriye yönlendirir ve belli bir süre, uygun dozda ilaç kullanılabilir.
Ankara Yetişkin Bilişsel – Davranışçı Terapi Ücretleri
Psikoterapi süreçlerinin her biri danışana özeldir. Terapide paylaşılanlar danışan ile terapist arasındadır. Danışan kendini açmaya, yüzleşmeye ve değişime ne kadar açıksa, terapi süreci de o kadar kısa sürer. Bu nedenle ihtiyaç duyulan seans süresi de her danışanımız için farklıdır. Bilişsel – davranışçı terapide seansların süresi ve sıklığı ise ücretler üzerinde doğrudan etkilidir. Bu nedenle bilişsel – davranışçı terapi ücretlerini öğrenmek için Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş ile iletişime geçebilir ve dilediğiniz zaman kliniğimizden randevu alabilirsiniz.