Fobi Tedavisi Ankara
Fobiler, bazı nesne ve durumlara karşı hissedilen aşırı korkulardır. Tehlike anında her insan korkar. Korkmak, doğru yer ve zamanda olduğunda oldukça normal; hatta sağlıklı bir tepkidir. Ancak “mantıksız korku” da diyebileceğimiz, nesnelere duyulan aşırı korku ve panik psikolojik açıdan “fobi” olarak ele alınır. Fobisi olan kişiler, genellikle günlük yaşamda hepimizin karşısına çıkabilecek, zararsız nesne ve durumlara karşı aşırı korku hissederler.
Bu nesne ya da durumlarla karşılaştıklarında çarpıntı, nefes almada güçlük ve titreme gibi aşırı tepkiler verebilirler. Çocukluk dönemindeki korkular ise farklı psikolojik sorunlara zemin hazırlayabilir ve çocuğun daha çekingen, korkak bir karaktere sahip olmasına neden olabilir. Fobiler ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’ın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Fobi Nedir?
Sağlıklı bir korku yaşanılan olayın etkisi ve büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Fobi, bu orantıyı bozan ve herhangi bir nesne/olaya duyulan aşırı korku olarak tanımlanabilir. Fobiler, çocukluk çağında ortaya çıkabileceği gibi yetişkinlik döneminde de oluşabilir. Olumsuz etkileri olan, yıkıcı olaylar ya da kişinin batıl inanç temelli korkuları fobilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Hayvanlardan korkma, karanlıktan korkma, yalnızlıktan korkma, uçak korkusu, doğal afetlerden korkma en sık rastlanılan fobi türleridir. Çocuklarda, özellikle karanlık korkusu ve yalnız kalma korkusu sık sık görülmektedir. Yalnız kalma korkusu, ayrılık kaygısı ile ilişkilendirilen bir fobi olduğu için, çocuğun anne ve babadan ayrılma konusunda sorunları olduğunu da düşündürebilir.
Fobi Belirtileri Nelerdir?
Elbette her korku ya da kaygıyı fobi olarak değerlendirmek doğru olmaz. Bir korkuya fobi diyebilmemiz için, hissedilen endişenin kronik ve aynı şiddette olması gerekir. Hiç umulmadık anda, birden beliren bir sokak köpeğinden korkmak normaldir. Ancak kişi köpeklerle her karşılaştığında korkuyorsa hatta fotoğrafına bakmaya bile katlanamıyorsa bu durumda fobiden söz edilebilir.
Fobisi olan kişiler, korku hissettikleri olay ya da nesne ile karşılaştıklarında;
- Nefes sıkışması
- Terleme
- Baş dönmesi
- Göğüste sıkışma
- Bulanık görme ve ağız kuruluğu gibi fiziksel tepkiler de verebilirler.
Fobiler Neden Olur?
Fobilerin ortaya çıkmasındaki en önemli etken kaygıdır. Yükseklik, yalnızlık, karanlık ve hastalık gibi sık sık fobi geliştirilen kavramlar genellikle aynı zamanda kaygı verici kavramlardır. Bununla birlikte fobilerin ortaya çıkışı bazı çocukluk travmalarına da dayanabilir. Örneğin; hayvan korkusunun, küçükken bir köpek tarafından ısırılmakla ilgisi olabilir.
Bunun yanında kişinin korktuğu bir düşüncenin herhangi bir olay ya da nesne tarafından, travmatik bir anda tetiklenmesi de fobilere neden olabilir.
Fobiler Tedavi Edilebilir mi?
Fobiler Ankara tedavi edilebilir. Ancak birçok kişi fobilerin tedavisi için uzman desteği almaz. Ancak fobiler, kişinin çalışma ve hayat koşullarını etkileyecek boyutlara geldiğinde bir uzmana başvurulabilir. Fobilere neden olan bazı nesne ya da durumlar, günlük yaşamda çok az karşılaşacağımız şeylerdir. Örneğin yılan fobisi olan bir kişi için fobinin günlük yaşama etkisi yok denecek kadar azdır. Ancak yetişkin olmasına rağmen yalnız kalmaktan korkan birinin tedaviye ihtiyacı olabilir. Sosyal fobi ve agorafobi gibi fobi çeşitleri de tedavi edilmesi gereken fobiler arasında sayılabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için “Sosyal Fobi” yazımıza göz atabilirsiniz.
Fobiler Nasıl Tedavi Edilir?
Fobilerin tedavi edilmesinde en etkili yöntemlerden biri psikoterapidir. Eğer fobiye neden olan durum ya da nesne anksiyete krizlerine neden oluyorsa ilaçlar da tedavi sürecine dahil edilebilir. Psikoterapi ile fobinin ortaya çıkma nedenleri ortaya dökülerek, kişinin bu olay ya da nesnelere karşı yeni ve sağlıklı bakış açıları geliştirmesi sağlanabilir.
Fobi tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.