Davranış Bozuklukları Tedavisi Ankara
Küçük çocuklar, büyüme sürecinde, dünyayı keşfederken başkalarının duygu ve düşüncelerini de tanırlar. Duygu ve düşüncelerin hangi durumlarda, nasıl davranışlara neden olduğunu öğrenir; tutumlarını buna göre şekillendirmeye çalışırlar. Bu süreçte empati duygusunu tanır ve yapılmaması gereken davranışları da öğrenirler. Bu süreçte çocukların hatalı davranması normaldir. Bu hatalardan ders çıkaran çocuklar, etrafı ile uyumlu tavırlar sergiler ve empati duygusunu geliştirirler. Ancak çocuğun sürekli olarak başkalarını düşünmeden, hırçın ve öfkeli davranması, kuralları tanımaması bir sorun olarak değerlendirilebilir. Davranış bozukluğu olarak tanımlayabileceğimiz bu durum, çocuğun sağlıklı arkadaşlıklar kurmasına ve okul başarısına engel olabilir. Davranış bozukluklarının tedavisi ise ailenin de aktif olarak dahil olduğu terapi süreçleri ile mümkündür.
Yazımızda, çocuklarda sık görülen davranış bozukluklarını tanımaya çalışacağız. Eğer birçok yol denemenize rağmen çocuğunuzun davranış bozukluğuna çözüm bulamıyorsanız Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’a danışabilir ve bu konuda profesyonel destek alabilirsiniz.
Davranış Bozukluğu Nedir?
Kuralları tanıyana kadar her çocuk zaman zaman hatalı davranışlarda bulunabilir. Yaşının gereği aileye başkaldırabilir ve daha hırçın olabilir. Her yaş grubunun farklı davranış özellikleri vardır. Çocuğun mizacı, yaşanılan çevre ve travmatik olaylar uyumlu bir çocuğun bile tutarsız davranmasına neden olabilir. Ancak davranış bozukluğu olarak adlandırabileceğimiz, sürekli tekrar eden hırçın davranışları ayırt etmek önemlidir. Çünkü çocukların yetişkinlik öncesinde edindiği davranışlar, yetişkinlikteki karakteri de büyük ölçüde etkilemektedir.
Davranış Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Peki çocuklarda davranış bozukluğu olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Çocuğun yaptığı davranış yaşına uygun mu?
Büyüme ve gelişme süreci keyifli olduğu kadar sancılı bir dönemdir. Çocuk, çevresini ve kendisini keşfetmek ister. Bu süreçte sınırlardan ise pek hoşlanmaz. Bu nedenle yemeği istediği zaman yemek, oyununa devam etmek ya da istediği oyuncağı aldırmak konusunda ısrarcı olabilir. Bunlar 2 – 5 yaş çocuğunun genel özellikleridir. Ayrıca bu dönemdeki çocuklar, tüm dikkatin üzerlerinde olmasını isterler. Bu nedenle duygularını abartılı yaşayabilir, aşırı tepki gösterebilirler. Bu durumu göz önünde bulundurarak çocuğun davranış bozukluğunu değerlendirmek yerinde olacaktır.
Çocuk Ne Sıklıkla Bu Davranışları Gösteriyor?
Boşanma, başka bir yere taşınma, okul değişikliği ve ergenliğe geçiş gibi önemli değişiklikler, çocuklarda gerginliğe neden olabilmektedir. Bu nedenle eğer çocuğunuz bu gibi etkenlerden sonra davranışlarını değiştirdiyse bu durum normal kabul edilebilir. Öncelikle bu durumu çocuğunuzla konuşmak ve onda yarattığı etkileri gözlemlemek gerekebilir.
Çocuğunuz Pişmanlık Duyuyor Mu?
Bu soru aslında davranış bozukluğunu tespit etmede “yoğunluk” kriteridir de diyebiliriz. Örneğin; dikkat çekmek isteyen bir çocuğun huzursuz olması normaldir. Ancak dikkat çekmek için başkalarına vuruyorsa; şiddete, yalana ve hırsızlığa başvuruyorsa bu davranış bozukluğuna işaret edebilir. Özellikle bu durum sürekli tekrarlanıyorsa ve uyarılara rağmen çocuk hiçbir pişmanlık hissetmeden yeniden aynı davranışı sergiliyorsa davranış bozukluğundan söz edebiliriz.
Davranış Bozukluğu Neden Olur?
Davranış bozukluğu Ankara birçok nedenle ortaya çıkabilir. Her çocuğun ihtiyaçları ve yaşadığı ortam farklıdır. Çevresel koşullar, cinsel istismar, aile içi şiddet, yoksulluk, aşırı otoriter aile yapısı, sevgisizlik, özgüvensizlik gibi pek çok faktör davranış bozukluğuna yol açabilir. Hiperaktivite ve kaygı bozukluğu gibi diğer psikolojik sorunlar da davranış bozukluğunu tetikleyebilir. Özellikle okul çağındaki çocuklar, bu sorunlardan oldukça etkilenebilir. Arkadaş bulma, kabul görme ve okul başarısı ile ilgili sorun yaşayan çocuk, hatalı davranışlarına daha çok yönelebilir ve bu süreç bir kısır döngü hâlini alabilir.
Davranış Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Davranış bozukluğunun tedavi edilebilmesi için öncelikle altta yatan nedenlerin doğru şekilde analiz edilmesi gerekir. Bu nedenle davranış bozukluğunun sadece tek bir tedavisi yoktur. Bu noktada, ebeveynlerin tutum ve davranışları da oldukça önemlidir. Eğer çocuk, ebeveynleri tarafından sevildiğini hissetmiyorsa ve ev ortamı huzurlu değilse davranış bozukluğu artacaktır. Dolayısıyla, çocuğun büyüdüğü ortamı ve ebeveynleri ile ilişkisini değerlendirerek uygun terapi yöntemine karar vermek en doğrusu olacaktır. Şiddet eğilimi, içe kapanıklık, hırçınlık, kurallara uymama gibi davranışlar her çocukta görülse de ortaya çıkma nedeni farklıdır. Bu nedenle davranış bozukluğu tedavisinde seans sayısı ve süresi de değişkenlik gösterecektir.
Ankara’da, davranış bozukluğu tedavisi ve ücretleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.