Depresyon Tedavisi Ankara
Depresyon, bir duygudurum bozukluğu olarak kabul edilir. Geçici üzüntülerin aksine, uzun süre devam eden mutsuzluk, içe dönme ve isteksizlik hâli söz konusudur. Depresyondaki kişilerde özsaygı düşüktür. Sosyal ilişkiler zayıflamıştır ve kişi uyku, yemek düzeni gibi günlük rutinlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremeyecek duruma gelebilir. Günümüzde birçok kişinin herhangi bir üzüntüyü tanımlamak için “depresyondayım” diyerek kullandığı yaygın bir terim olmasına rağmen, depresyon ciddi bir rahatsızlıktır. Depresyon devam ettiği sürece kişi buhranlı ruh hâlinden uzaklaşamaz. Uzun sürmesi ise intihar vb. tehlikeli ihtimalleri de beraberinde getirebilir. Bu noktada en etkili çözüm profesyonellerden alınan destek olabilir. Depresyon ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak isterseniz Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’ın kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Günümüzde, neredeyse herkes, depresyon kelimesinin anlamını biliyor. Peki yoğun üzüntü, buhran, isteksizlik ve merak duygusunun yok olması olarak tanımlayabileceğimiz depresyonun farkı nedir? Neden tedavi edilmelidir?
Hepimiz gün içerisinde birtakım zorluklara yenik düşeriz. Kendimizi yorgun, bunalmış, ümitsiz ve isteksiz hissederiz. Ancak sorunun üzerinden zaman geçtikçe, yavaş yavaş kendimize gelir ve devam edecek gücü yeniden toparlarız. Bu durum, insan zihninin verdiği, oldukça sağlıklı bir tepkidir.
Depresyondaki kişiler ise yaşadıkları yoğun üzüntü ve buhranı bitiremezler. Hissedilen üzgünlük ve mutsuzluk hissi olaylara bağlı olarak ortaya çıkmaz. Tam tersine, kişiler mutsuz ve üzgün oldukları için olaylara bakış açıları da karamsardır. Dış dünyada olup bitenler, kişiyi kendisi izin verdiği kadar mutlu ya da mutsuz eder. Zihnin içerisi de genellikle karamsar düşüncelerle dolu olduğu için, depresyondaki kişi dünyayı ümitsiz bir yer olarak algılar.
Depresyon belirtileri:
- Sürekli ümitsiz hissetmek ve her zaman karamsar bir tutumda olmak
- Günlük aktivitelere olan ilginin azalması ve sorumlulukları yerine getirmeme
- Uyku problemleri ve iştahsızlık
- Sürekli yorgun hissetme
- Özgüvensizlik hissi ve intihar eğilimi
- Karar vermede zorluk olarak sıralanabilir. Bu belirtiler herkeste farklı şekilde ve farklı şiddette ortaya çıkabilir.
Majör (Klinik) Depresyon Nedir?
“Klinik depresyon” olarak da bilinen majör depresyon, sık görülen bir depresyon çeşididir. Depresyon türleri içerisinde en şiddetlisi ve yenmesi en zor olanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kendiliğinden düzelmesi neredeyse imkânsızdır diyebiliriz. İntihara meyil, diğer depresyon türlerine göre daha fazladır ve kişi günlük rutinlerini bile işlevsel olarak yerine getirememektedir.
Ağır Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Majör depresyon belirtileri, depresyon belirtilerine çok benzer. Ancak intihar ile ilgili söylemler, ağır yani majör depresyonda daha fazla olabilir. Kişide belirgin kilo kaybı (ya da tam tersine kilo alma) ve sosyallikten kaçma davranışı görülebilir. Depresyon belirtilerinin hepsi yaşanır. Ancak şiddeti daha güçlüdür.
Distimik Bozukluk Nedir?
Distimik bozukluk; kronik, uzun süre devam eden depresyon türüdür. Majör depresyona göre daha hafif seyredebilir. Ancak oldukça uzun zamana yayılan ve kişinin her tutumuna yansıyan bir depresyon türü olduğu için günlük yaşamı daha olumsuz etkiler. Distimik bozukluk yaşayan kişi iş, ev ve okul çevresinde sürekli şikâyet eden, memnuniyetsiz ve mutsuz bir kişi olarak tanımlanır. Bu durum, özellikle iş hayatındaki performansı oldukça olumsuz etkiler ve kişinin elde edeceği başarılardan uzak kalmasına neden olabilir.
Depresyon Türleri Nelerdir?
Majör depresyon ve distimi, depresyonun en sık karşılaştığımız, en çok bilinen türleridir. Bunun dışında psikotik temelli, katatonik (hastanın fiziksel hareketlerine yansıyan), melankolik vb. pek çok depresyon türü sayılabilir. Hatta kişi kendini mevsim geçişlerinde bile depresif hissedebilir. Buna da mevsim depresyonu adı verilir. Depresyonun şiddeti ve kişideki etkileri ise kişinin bir uzmana gitmesindeki temel etkenlerdir. Herkes zaman zaman kendini kötü hissedebilir. Ancak depresyondaki kişiler, genellikle bu yoğun hisler ile başa çıkamaz ve profesyonel desteğe ihtiyaç duyarlar.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Depresyon Ankara tedavisinde psikoterapi ve ilaçlar kullanılabilir. Ancak psikoterapinin iyileştirici gücü, özellikle depresyon tedavisinde, ilaçlardan etkilidir. Psikoterapide, depresyondaki kişinin kendini ifade etmesi, düşünce sistemini keşfetmesi ve bilişsel çarpıtmaları yeniden yapılandırması esastır. Eğer travmatik olaylardan sonra depresyon söz konusu ise uzman bir psikolog, kişinin bu sorunlarla yüzleşmesine ve kabulenmesine yardımcı olabilir. İlaçlar depresyon semptomlarını bastırır ancak bu yüzleşmeler olmadığı sürece gerçek bir tedaviden söz edilemez. Bu nedenle, kişiye uygun terapi yöntemleri ve seanslar ile psikoterapiye ağırlık vermek yerinde tedavideki başarı oranını artırır. Hasta öyküsü değerlendirildikten sonra bilişsel – davranışçı terapi, oyun terapisi vb. yaklaşımlarla depresyon tedavi edilebilir.
Depresyon belirtileri ve tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.