Okul Reddi Ankara
Okul çağı, çocuklar için yeni deneyimlerin kapısını aralayan, oldukça özel bir dönemdir. Çocuk, bu dönemde, anne ve baba dışındaki insanlarla iletişim kurma becerilerini geliştirir. Yeni bilgiler edinir, bu bilgiler sayesinde etrafını yeniden keşfeder. Merak duygusu pekiştirilir ve kendi yeteneklerinin farkına varır. Tüm bu değişimler çocuk için yeni; hatta bazen korkutucudur. Okul reddi, okula yeni başlayacak çocuklarda sık görülen bir durumdur. Genellikle 5 – 6 yaş grubu çocuklarda görülmesine rağmen, okulda yaşadığı olumsuz deneyimler ya da okul değişikliği gibi nedenlerle okula gitmeyi reddeden çocuklar ya da ergenler de vardır. Okul reddi, doğru tutum ve davranışla aşılabilecek bir problemdir. Yazımızın devamında, okula gitmek istemeyen çocuğa nasıl davranılmalı, okul fobisi nedir ve nasıl aşılır gibi sorulara yanıt vereceğiz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak isterseniz Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’ın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Okul Reddi Nedir?
Kaygı bozuklukları kapsamında ele alabileceğimiz okul reddi, çocuğun okula gitmekten korkması ve okulda kendini huzursuz hissetmesidir. Okul reddine çoğu zaman ayrılma kaygısı eşlik etmektedir. “Ayrılma Kaygısı” sayfamıza göz atarak, bu konuda daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ayrılma kaygısı yaşayan çocuklar, anne ve babalarından uzak kalmak istemezler. Genellikle anne ve babanın, çocuğa aşırı düşkün ve müdahaleci tavırda olduğu ailelerde görülen bir sorundur. Anne babaya bağımlı çocuk için okul; anne babadan uzak kalmak demektir. Dolayısıyla burada geçirdiği zamanı bilinmez ve korkutucu anlar olarak deneyimler. Bu durumu tersine çevirmek için çocuk ve aile arasındaki yapışık ilişkinin yeniden tanımlanması, çocuğun dikkatini dış dünyaya vermesi sağlanmalıdır.
Okul reddinin bir diğer nedeni ise çocuğun olumsuz deneyimlerinden kaynaklanıyor olabilir. Başladığından beri okulu seven çocuklar bile zaman zaman okula gitmek istemeyebilirler. Arkadaşlar ile yaşanılan problemler, öğretmenin sert ve kırıcı tutumları buna neden olabilir. Ödevini zamanında yetiştiremeyen veya kendisine verilen sorumluluğu unutan çocuklarda da okul reddi sık görülen bir durumdur. Yeni bir okula geçiş dönemi de çocuklar için zor olabilir. Bu nedenle bu süreçte okul reddi oluşabilir.
Çocuk ve Ergenlerde Okul Reddi
Okul reddi Ankara oldukça kolay farkına varılan bir durumdur. Okul fobisi yaşayan çocuklarda anne ya da babanın elini bırakmama, sınıfa gireceği zaman beline sıkıca sarılma, ağlama ve bağırma gibi davranışlar görülebilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma, baş ve karın ağrısı gibi şikâyetler de görülebilir. Bunlar psikolojik kaynaklı fiziksel yan etkilerdir. Çocuk, okula gideceği için aşırı strese girdiğinden ya da numara yaparak okuldan kaçmak istediğinden bu şikâyetleri dile getirebilir.
Daha büyük, ergen yaştaki çocuklarda ise okul reddinin başka bir belirtisi de okuldan kaçmaktır. Okula gider gibi yapıp okuldan kaçmak, okula gitmemek için sürekli bahaneler aramak ya da sürekli hasta numarası yapmak; okula gitmek istemeyen ergen gençlerin sık sık sergilediği davranışlardır.
Okul Reddi Nasıl Aşılır?
Okul reddi, birçok anne babaya endişe verse de birçok psikolojik sorun gibi çözümlenebilen bir sorundur. Her şeyden önce, okul reddinin nedenlerinin tespit edilmesi oldukça önemlidir.
Eğer okul reddi 5 – 6 yaş arası, yani okula başlanan ilk dönemde oluyorsa; ayrılma korkusu değerlendirilmelidir. Çocukta ebeveynden ayrılırken direnç gösterip göstermediği değerlendirilmeli ve anne baba da kendi tutumlarını gözden geçirmelidir. Bu süreci atlatmak her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle okul reddi uzun sürüyor ve çocuk bir türlü okul ortamına ısınamıyorsa; uzman psikolog yardımı en iyi çözüm olabilir.
Peki Okula Gitmek İstemeyen Ergene Nasıl Davranılmalı?
Ergenlerde okul reddini aşmak çok daha güç bir problem. Ergenlik dönemindeki gençlerin isyankar yapısı ve hırçın davranışları nedeniyle okul reddine gösterdiği tepkiler daha büyük olabiliyor. Bu durumda ergen ile anlayış ve saygı temelli bir iletişim kurmak yardımcı olabilir. Öncelikle ergenin tepki ve tutumları değerlendirilerek, okul ortamında bir sorun olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Sonrasında okul aile birliği ve eğitimcilerle görüşülerek onların da değerlendirmesi alınabilir. Bu süreçte, okul reddi ile baş etmekte güçlük yaşanıyorsa, uzman desteğine de başvurulabilir.
Okul reddi ve başa çıkma yöntemleri hakkında profesyonel destek için Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş ile iletişime geçebilirsiniz.