Özgül Öğrenme Güçlüğü Klinik Gözlem Bataryası Ankara
Özgül öğrenme güçlüğü klinik gözlem bataryası Ankara, özgül öğrenme güçlüğü olup olmadığını öğrenmek için çeşitli yaş gruplarındaki çocuklara yapılabilen özel bir uygulamadır. Özgül öğrenme bozukluğu veya özgül öğrenme güçlüğü olarak bilinen durum, bireyin eğitim hayatından sosyal ilişkilerine kadar pek çok alanda sorunlara yol açabilen bir bozukluktur. Özgül öğrenme güçlüğü genetik etmenler ve çevresel etmenler sonucu ortaya çıkabilmektedir.
Erken yaşlarda tespit edildiği takdirde, çocuğa özel öğrenme teknikleri geliştirilebilir ve çocuğun mümkün olan en uygun şekilde eğitim hayatına devam etmesi sağlanabilir. Bu yüzden özgül öğrenme güçlüğü klinik gözlem bataryası gibi uygulamalar son derece önemlidir. Yazımızın devamında ‘’Özgül öğrenme güçlüğü klinik gözlem bataryası ne işe yarar?’’, ‘’Disleksi kendi kendine geçer mi?’’, ‘’Disleksili çocuklar nasıl anlaşılır?’’ ve ‘’Özgül öğrenme bozukluğu belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara özgül öğrenme güçlüğü klinik gözlem bataryası hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Klinik Psikolog Melike Serttaş ile iletişime geçebilirsiniz.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Klinik Gözlem Bataryası Nedir?
Özgül öğrenme güçlüğü klinik gözlem bataryası; uzmanların, çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü olup olmadığını belirlemesine yardımcı olan son derece önemli bir uygulamadır. Bu uygulama kapsamında yapılan testler sayesinde çocuğun okuma, matematik, yazı ve yazılı anlatım becerileri ölçülür. Böylece yaşı ve aldığı eğitim seviyesi ışığında bu becerileri ne derece öğrendiği ve kullanabildiği gözlemlenmiş olur. Eğer çocukta özgül öğrenme güçlüğü tespit edilirse eğitim ve öğrenim hayatının çok daha verimli bir şekilde ilerleyebilmesi için özel uygulamalara başvurulur.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Özgül öğrenme güçlüğü, bireyin normal veya normalin üzerinde bir zeka seviyesine sahip olmasına rağmen yaşıtlarına kıyasla okuma, yazma, kendini ifade edebilme ve matematik gibi konularda daha düşük bir performans sergilemesine yola açan bozukluktur. Özgül öğrenme güçlüğü genellikle ilkokul yaşlarında teşhis edilir. Teşhis ne kadar erken gerçekleşirse çocuğun gelişimi, dolayısıyla da eğitim ve öğrenim hayatı çok daha sağlıklı olacaktır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Nedenleri Nelerdir?
Özgül öğrenme güçlüğü nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Genetik etmenler.
- Çevresel ve gelişimsel etmenler.
- Doğum öncesi, doğum veya doğum sonrası süreçlerde yaşanan fiziksel travmalar.
- Beynin öğrenme ile ilgili olan alanlarında meydana gelen bozukluklar.
Bu gibi etmenler özgül öğrenme güçlüğünün ortaya çıkmasında aktif bir şekilde rol oynamaktadır.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
Özgül öğrenme güçlüğü belirtileri arasında şunlar yer alabilir:
- Dalgınlık ve dikkat eksikliği.
- Aşırı hareketli olma durumu.
- Dürtüsellik.
- Kelime dağarcığının yaşa kıyasla sınırlı olması.
- Okumayı veya yazmayı öğrenirken zorluklar yaşamak.
- Kendini ifade ederken güçlük çekmek.
- Matematiksel işlemleri yaparken zorlanmak.
- Okunaksız el yazısı.
- Okuma güçlüğü.
Özgül öğrenme güçlüğü belirtileri ve disleksi belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Kimlerde Görülür?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi özgül öğrenme güçlüğünün genetik sebeplerden kaynaklanabildiği düşünülmektedir. Yani ebeveynlerinde veya yakına aile üyelerinden birinde özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklar, genel nüfusa kıyasla özgül öğrenme güçlüğüne daha yatkın olabilirler. Bu yüzden çocukları bahsi geçen risk grubunda yer alan ebeveynler son derece dikkatli olmalıdır. Çocuklarında özgül öğrenme güçlüğü olabileceğinden şüpheleniyorlarsa mutlaka alanında uzman bir psikolog ile görüşmelidirler.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Nasıl Teşhis Edilir?
Okuma, yazma ve kendini ifade edebilme gibi yetilerdeki yetersizliklerden dolayı özgül öğrenme güçlüğünde şüphelenilebilir. Ancak yalnızca bunlara bakarak özgül öğrenme güçlüğünü teşhis etmek mümkün değildir. Bireyin özgül öğrenme güçlüğüne sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik gerçekleşen bazı uygulamalar vardır. Bu uygulamalar genel olarak özgül öğrenme güçlüğü klinik gözlem bataryası olarak bilinirler.
Özgül Öğrenme Güçlüğü Tedavisi Nasıl Olur?
Özgül öğrenme güçlüğü tedavisi, özgül öğrenme güçlüğüne yol açan etmenlerin belirlenmesi ve bireye özel öğrenme yollarının geliştirilmesi ile tedavi edilmektedir. Böylece çocuk eğitim, öğrenim ve iş yaşamı boyunca yeni bilgileri ve yetileri çok daha verimli bir şekilde öğrenmesine yardımcı olan beceriler kazanmış olur.
Ankara Özgül Öğrenme Güçlüğü Klinik Gözlem Bataryası
Ankara özgül öğrenme güçlüğü klinik gözlem bataryası ücreti hakkında detaylı bilgi almak için Uzm. Klinik Psikolog Melike Serttaş ile iletişime geçebilirsiniz.