Panik Bozukluk Tedavisi Ankara
Panik bozukluk Ankara; kişinin hem ruhsal hem de fiziksel dengesini etkileyen bir ruhsal bozukluktur. Panik bozukluk yaşayan kişilerde zaman zaman “panik atak” adını verdiğimiz yoğun korku ve sıkıntı nöbetleri yaşanır. Göğüs sıkışması, nefes alamama, baş dönmesi ve kusma gibi belirtileri olan panik atak nöbetleri, kişinin endişeleri ile de tetiklenir. Panik atağın tedavi edilebilmesi için kişinin bu sıkıntıyı yaşamasına neden olan sebeplerin analiz edilmesi ve doğru yaklaşımlarla ortadan kaldırılması gerekir. Panik bozukluk yaşayan kişiler, panik atakların tedavisi için profesyonellerden yardım alabilir ve krizle başa çıkmayı başarabilirler. Ankara’da, panik bozukluk hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’ın kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Panik Bozukluk Nedir?
Panik bozukluk Ankara; aniden ortaya çıkan, panik ve korku nöbetleridir. Genellikle fiziksel belirtilerle kendini gösterir. Kişi ne olduğunu anlayamadan nefes almakta zorlanmaya, terlemeye ve kalp çarpıntısı hissetmeye başlar. Kalp krizi ya da farklı fiziksel sorunlarla karıştırılabileceği için korkusu iyice artar ve panik atak krizi daha fazla tetiklenir. Ataklar genellikle kısa sürelidir. Yaklaşık 10 – 20 dakika boyunca devam eder. Eğer kişi sık sık atak yaşıyorsa, panik atak krizlerine karşı da korku geliştirilebilir. Bu durumda agorafobi gibi farklı psikolojik rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.
Panik atak krizleri, hastanın endişe duygusunu tetikleyen olaylar karşısında aniden gelişebilir. Bazen de ortamda herhangi bir uyarıcı yokken, kendiliğinden gelişir. Krizin kendiliğinden gelmesi, ortada hiçbir sorun olmadığını düşündürebilir. Ancak bilinçaltında saklanan bazı düşünceler, panik atak krizlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle panik atak yaşayan bir kişinin mutlaka uzman bir psikolog ile görüşmesi tavsiye edilir.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak yaşayan hastaların sık yaşadığı belirtiler:
- Göğüste daralma, nefes alamama hissi
- Çarpıntı, kalbin normalden hızlı atması
- Ellerde ve tüm vücutta terleme
- Baş dönmesi, sersemlik hissi, bayılacak gibi olma
- El ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma
- Mide bulantısı, kusma
- Ani kramplar
- Titreme ve çenede kasılma
- Ölüm korkusu, çıldırdığını düşünme ve kontrolü kaybettiğini hissetme
Bu belirtilerden 4 ya da daha fazlası aynı anda olduğunda bu genellikle panik atak krizi olarak kabul edilir. Nefes kesilmesi ve kalp sıkışması yaşayan kişi korkuya kapılarak hastanelerin acil servislerine başvurabilir. Fiziksel herhangi bir sorun olmadığında, hastalar “stres” teşhisi ile eve gönderildiğinde yaşanan durum genellikle panik atak krizleridir.
Agorafobi Nedir?
Panik bozukluğa bağlı gelişen ataklar çoğaldıkça, kişilerin %60’ından fazlası atakların oluşmasına zemin hazırlayan durum ve mekânlardan uzak durmaya başlar. Eğer panik atak krizleri dışarıda daha fazla oluyorsa, kişide dışarı çıkma korkusu oluşabilir. Kalabalık ortamlardan kaçınmak isteyebilir vb. bu durum ilerledikçe kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen, sorumluluklarından kaçınmasına neden olan bir hâle gelebilir. Bu durum agorafobi olarak adlandırılır.
Panik Bozukluk Kimlerde Görülür?
Panik bozukluk yaşayanlar, genellikle 20 – 35 yaşları arasındaki bireylerdir. Kadınlarda görülme sıklığı ise erkeklere göre 2 – 3 kat fazladır. Ancak çocuklarda ve ergenlerde de travmalara bağlı olarak panik bozukluk görülebilir. Özellikle çocukların kırılgan psikolojisi, onları panik bozukluğa daha açık hâle getirir. Aile içi şiddetin yaşandığı evlerde ve özgüveni düşük çocuklarda da panik bozukluk görülebilir. Hem çocuğun bedensel sağlığı hem de kişilik gelişimi için panik bozukluk zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir.
Ankara Panik Bozukluk Tedavisi Nasıl Olur?
Panik bozukluk tedavisinde hem medikal ilaçlar hem de psikoterapi etkin çözümler sağlar. Ancak ilaç kullanımının terapi ile desteklenmesi, kişinin sorunlarla baş edebilmesinde daha etkili bir tercihtir. İlaçlar, panik atak semptomlarını kontrol altına alma konusunda etkilidir. Kişinin panik atağa neden olan sorunlarla yüzleşmesi için ise sağlıklı bir düşünce sistemi inşa etmesi gerekir. Bu noktada bilişsel davranışçı terapi gibi kişilerin düşünce sistemine odaklanan terapi yöntemleri oldukça başarılı olmaktadır. Çocuklarla yapılan terapilerde ise ailenin de bu sürece dahil olması ve çocuğun yaşadıkları konusunda farkındalık kazanmaları önemlidir. Böylece çocuğa karşı sağlıklı tutumlar geliştirilebilir ve terapi süreci, ev ortamında da desteklenebilir.
Panik bozukluk tedavisi evde, yani kişinin kendi kendisine de yapılabilir. Fakat hem ataklarla baş etmek hem de telkin ile sağlıklı düşünce sistemini bulmak kolay olmayabilir. Psikolog desteği, hastanın olumsuz düşüncelerini fark etmesine ve bunları sağlıklı düşüncelerle değiştirmesine büyük katkı sağlayacak; kişi kendini daha güvende hissedecektir.