Evlilik ve Çift Terapisi

Evlilik ve Çift Terapisi Ankara

Evlilik, kadın ve erkek için oldukça önemli bir karardır. Bu kararı alırken her iki taraf da bir ömür boyu mutluluk, huzur ve uyum dilerler. Ancak beklenen her zaman olmayabilir. Elbette hiçbir evlilik kusursuz, tartışmasız değildir. Ancak çiftler arasındaki sorunlar büyüdüğünde; çiftler birbirleri ile paylaşımlarını kestiğinde bu durum ayrılığa kadar gidebilir. Evlilik ve çift terapisi, ilişkisinde sorun yaşayan çiftlerin, uzman bir göz yardımı ile sağlıklı tutum ve davranışları yeniden kazanmasına yardımcı olur. Sadece evli çiftlerde değil, sevgililik döneminde olan ve ilişkilerine devam etmek isteyen çiftlerde de terapi oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Evlilik ve çift terapisi hakkında bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ankara’da, evlilik ve çift terapisi ile ilgili daha fazla bilgi almak için ise Uz. Kli. Psk. Melike Serttaş’ın kliniğini ziyaret edebilirsiniz.

Evlilik ve Çift Terapisi Nedir?

Evlilik ve çift terapisi Ankara, çiftlere özel bir terapidir. Bireysel terapiden farklı olarak çiftlerin yaşadığı sorunları, bütüncül bir bakış açısı ile ele alır. Çiftlerin ilişkideki rollerini, ilişki anlayışlarını ve beklentilerini tanımalarına; böylece sorun yaratan meselelerin üzerinden gelmelerine yardımcı olur. Bu konuda uzmanlaşmış psikologlar tarafından verilen evlilik ve çift terapisi sayesinde çiftler, ilişkilerine zarar veren sorunları fark ederek üstesinden gelmek için gerekeni yapabilirler.

Evlilik ve çift terapisinin temel amacı; çiftlerin iletişim kurmasını sağlamaktır. Çatışma ve tartışmalar her ilişkide olur. Ancak bu kavgayı yönetebilmek, incinmeden ve incitmeden bu süreci atlatabilmek olumlu tutum ve davranışları gerektirir. Çiftlerin yaşadığı bireysel sorunlar ya da değişen hayat koşullarının getirdiği problemler evlilik terapisinde ele alınır. Uzman psikologun soru ve yönlendirmeleri ile çiftler ilişkilerine dışarıdan, farklı bir gözle bakabilirler. Öfke duygusunu bir yana bırakarak, birbirlerini insan olarak değerlendirip, farklılıklarını kabullenmeyi öğrenebilirler.

Evlilikte Yaşanan Problemler Nelerdir?

Her birlikteliğin sorunları farklıdır. Hemen hemen her çift, ilişkilerinin başından itibaren bazı fikir ayrılıkları yaşar. Sağlıklı bir ilişkide bu sorunlar fazla uzamadan, şiddete dönüşmeden son bulur. Eğer sorunlar sağlıklı bir şekilde çözülemezse, eşler arasında kopukluk olabilir. Cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir ve eşler zamanla aynı ev içerisinde yaşayan yabancılara dönüşebilir.

Ayrıca eşlerden birinin ya da her ikisinin davranış bozukluklarına sahip olması bu tartışmaların sayısını, duygusal yoğunluğunu ve şiddetini artırabilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, obsesif davranışlar ve anksiyete gibi psikolojik temelli sorunlar da çatışmalara neden olabilir. Özellikle aynı evde yaşamaya başladıktan sonra, başlarda hafife alınan bu sorunların yarattığı yıkıcı etki daha da büyük hissedilir. Bu gibi durumlarda, çocuklar da olumsuz etkilenir. Bu noktada bütün aileyi ele almak daha yararlı olabilir. Aile terapisi hakkında daha detaylı bilgiyi “Aile Terapisi” yazımızda bulabilirsiniz.

İlgisizlik, sık sık tartışmak, şiddete başvurmak, cinsel yaşamın sonlanması ve eşlerin birlikte zaman geçirmek istememesi en sık karşılaşılan birliktelik sorunlarıdır. Bu sorunlar hem kişilerin kendi fırtınalı iç dünyasından hem de dış etkenlerden kaynaklanabilir. Bu durumda, çift terapisi, çiftlerin yaşanan duruma dair bir farkındalık oluşturmasına yardımcı olabilir.

Evlilik ve Çift Terapisine Ne Zaman Başvurmak Gerekir?

Yukarıda bahsettiğimiz sorunlar geçici olabilir elbette… Her insan dönem dönem ilişkisinde kopukluk ve içe çekilme dönemleri hisseder. Ancak bu süreç uzadığı zaman ilişkinin kendi dinamiği hâline gelmeye başlar. Eşler arasındaki paylaşım ve sorumluluk duygusu azalır. Bu durum, ilişkinin sağlıklı devam etmesini engeller. Çiftler, ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak için evlilik ve çift terapistine başvurabilirler.

Bununla birlikte boşanma kararı alan çiftler de evlilik ve çift terapisine başvurabilir. Boşanma sürecini kabullenmek ve hayatlarına yeni bir rota çizmek isteyen kişiler boşanma süreci hakkında evlilik ve çift terapistine danışabilirler.

Bazı çiftler ise hiçbir sorunu olmasa da evlilik ve çift terapistine başvurmak isteyebilir. Birlikte, ortak alınan kararları yeniden gözden geçirmek, dönüm noktası niteliğindeki değişikliklere hazırlanmak için terapiste danışabilir ve bir uzmanın yardımıyla iletişimlerini güçlendirmek isteyebilirler.

Evlilik ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Terapi seansları ise kişilerin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Her görüşmeden sonra, uzman psikolog bir değerlendirme yapar ve tedavinin gidişatı bu değerlendirmelere göre şekillenir. Seans süreleri 50 dakika ile 1 saat arası değişebilir. Seans sayısının artması ve seans sürelerinin uzaması, evlilik terapisinin fiyatlarını da belirleyecektir. Ankara’da evlilik ve çift terapisi fiyatları hakkında bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.

Eşiniz Evlilik ve Çift Terapisine Katılmak İstemiyorsa;

Evlilik ve çift terapisi ile ilgili unutulmaması gereken; bu sürecin oldukça normal bir süreç olduğudur. Terapiste danışmak, hiçbir zaman, hiçbir koşulda bir yetersizlik ya da acizlik belirtisi değildir. Birçok çift, bu düşünceye kapılarak, kurtarılabilecek evliliklerinden vazgeçmekte hatta sonra bu durumdan pişmanlık duymaktadır. Eşlerin ikisinin de evlilik ve çift terapisine sıcak bakması elbette ki alınan sonuçları olumlu etkiler. Ancak birçok kişi eşinin evlilik terapisine gelmek istememesinden yakınmaktadır. Bu noktada, eşinize bu süreçle ilgili daha detaylı bilgi vererek onu da terapi sürecine dahil etmeye çalışabilirsiniz. Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa; ilişkinizle ilgili yaşadığınız sorunları paylaşmak için kendiniz bir terapiste başvurabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi